Pages

Showing posts with label Yellow-Rumped Warbler. Show all posts
Showing posts with label Yellow-Rumped Warbler. Show all posts

Yellow-Rumped Warbler

The Yellow-rumped warbler (Dendroica coronata) is one of the most common winter migrants on both the east and west coast.

These warblers prefer coniferous forest, but can also be found in deciduous forest. 
During the winter, these brightly-colored little birds can be found at back yard feeders.
Yellow-rumped warblers are sexually dimorphic, meaning that males and females each have distinct appearances. 
Males are dark gray above with a black breast and conspicuous yellow highlights on their throat, head, and underneath each wing. 

Females are striped gray with yellow patches on their throat and underneath each wing. 
Both males and females have the yellow patch at the base of their tail that gives them their name.
Yellow-rumped  warblers are unique in that this species was once considered to be two separate species, the eastern "Myrtle Warbler" and the western "Audubon's Warbler," based on slight differences in appearance and song. 

Studies confirmed that the two populations interbreed during summer when their ranges overlap in western Canada. 
The eastern and western populations are now considered to be subspecies of the Yellow-rumped Warbler.
Subspecies are simply populations that are distinct enough that taxonomists name them separately for convenience. 
Subspecies are not distinct enough, however, that they cannot interbreed.

Yellow-rumped warblers are mainly insectivorous, and tend to eat insects more often in the western U.S. than in the eastern part of the country. 
During the winter when insects are not as plentiful, the warblers will eat berries and visit feeders. This species is the only warbler able to digest the waxy coating found on bayberries and wax myrtle berries. 

Male birds tend to forage higher up in the canopy than females, and both males and females can be seen skimming the surface of a body of water to collect insects. These birds are highly acrobatic, and can snatch insects in mid-air.

During the breeding season, breeding pairs often lay and raise two broods. Males court females with energetic displays of feather-puffing and fluttering. The female builds a cup-shaped nest on a branch out of bark, plants, and roots, and lines the nest with feathers, sometimes weaving the feathers so that the tips curl over and hide the eggs.

Four to five white eggs are laid for each clutch. Yellow-rumped warblers are sometimes target hosts for cowbirds, a parasitic species that lays its eggs in the nests of other birds. Uniquely, female Yellow-rumped warblers have the capacity to recognize cowbird eggs, unlike many species, and will bury the egg deep in the nest and cover it will nesting material to prevent it from being incubated.

Incubation lasts from 12 to 13 days, and during the first days of the chicks' lives, both parents cooperate to provide them with food. 
The chicks fledge after 10 to 12 days. Immature birds are streaked with soft gray and have the distinctive yellow markings beneath the wings and at the base of the tail.

Yellow-Rumped Warbler

I spent most of yesterday birding, adding three new birds to my life list! I have been hearing about the Yellow-Rumped Warbler that wintered at Kelly's Brook. After the third set of directions, I found my way to the small brook that runs behind the ball park off Empire Avenue. I really wasn't expecting to see it. I have been to Long Pond in search of a Black-Backed Woodpecker seven times, and I still haven't found it.
When I arrived, I began walking the trail by the brook and things were not looking hopeful. The warbler is such a small little bird and the woods were thick. At any rate it was a nice walk. When I got to the end of the brook by the bridge, I had accepted that I wouldn't see it today. Then, there it was flitting in an open tree. I saw it for about 10 seconds but couldn't get my camera set up. It was gone. I was left wondering if I had really seen the warbler or some other little bird. I certainly didn't see any yellow. I decided to wait and see if it would come back. Then out of the blue I saw two Green-winged Teal. They kept me busy for a while. I'll post those shots another day.


I started my walk back along the brook and decided to dart into the woods a bit to see if I could get a better shot of the teal when I saw a little bird. It was so far away that I couldn't identify it. Nevertheless, I got my camera working and started shooting.

I posted this shot just to illustrate how big the above crop is. This image is a 90% crop of the original shot. The Warbler in flight posted above is about a 7% crop of the original picture.
I know that Rule #1 for photographing birds is to ensure that the eye and the beak are in focus. However, Rule #315 is when the name of the bird is a "Yellow-Rumped Warbler" and you are able to capture the yellow rump, then you can post the picture anyway!